home
urnen
grafkunst
vrij werk
curriculum
nieuws
partners
contact
im/facebook

urn vosje

Vosje

Het 'engeltje' was gewikkeld in een zacht vosje en zo gecremeerd. Bij het urntje wordt een blauwe kern omarmd door een vosje. Het urntje is onderlangs gevuld en afgesloten met een dekseltje.


urn George Pig

George Pig

Op verzoek van de familie heb ik voor Jayce een urntje gemaakt in de vorm van George Pig, die een konijntje van Happy Horse vasthoudt als knuffel. De inhoud ervan is afgestemd op de hoeveelheid as. De urn is langs de onderkant gevuld en afgesloten met een dekseltje.


urn omarmen

persoonlijk ontwerp

De omarming van de gezinsleden rond de kist was aanleiding van het ontwerp van deze urn. Vier silhouetten omarmen teder een gouden kern, waar een vlindertje op is neergestreken. De urn is langs de onderkant gevuld en afgesloten met een dekseltje.


pompeblêd urn

Pompeblêd als Fries urntje

Op speciaal verzoek heb ik met de hand een urntje gemodelleerd in de vorm van een pompeblêd, zoals dat voor komt in de Friese vlag. Aan de onderkant heb ik een verdiepte vulopening gemaakt in de vorm van een hartje. Het urntje is geglazuurd met een zijdemat glazuur van precies dezelfde kleur rood. Met een inhoud van 0,1 liter (9,5 x 12 x 4,5 cm) is het groot genoeg voor alle as van een prematuur of voor een deel van de as van een volwassene.


piramide urn

Nieuw ontwerp urntje

Een piramide als urntje voor de as van een baby'tje of een asdeel van een volwassene. Vandaag de dag spreekt de magische werking van dit eeuwenoude symbolische grafmonument nog steeds tot de verbeelding. De verhoudingen in het urntje komen overeen met die van de Egyptische piramides. De ster verwijst naar de poolster waarop de piramides zouden zijn georiënteerd. Het voetstuk verbeeldt de omliggende aarde en vormt tegelijk de afsluitende deksel; het maakt de onderrand van de piramidevorm minder kwetsbaar.


urn biljart

Persoonlijke urn

Voor een urn voor een biljart fanaat waren de nabestaanden al geruime tijd op zoek bij crematoria, webshops en steenhouwerijen. Uiteindelijk kwamen zij bij mij terecht. Voor hen heb ik een ontwerp gemaakt van een gekleurde, gestileerde biljart tafel met een keu en drie ballen. Aan de onderkant kan alle as van een volwassene worden ingebracht en afgesloten met een deksel. Het was een fijne uitdaging een persoonlijke urn te ontwerpen en te maken.


tumbler urn

Tumbler urn

Het is al weer even geleden dat Wendy Klaver van Het Aardepaard een serie urnen maakte waar de 'tumbler' onderdeel van uit maakt. De weduwnaar heeft na lang zoeken op internet gekozen voor dit mooie ontwerp. Omdat Wendy helaas is gestopt met urnen, is mij gevraagd of ik deze urn kan maken. Met haar toestemming heb ik de 'tumbler' nagemaakt. Zowel de klant als de ontwerpster zijn zeer tevreden over het resultaat.


onthulling gedenkbeeld Weerslag

Onthulling algemeen gedenkbeeld ‘Weerslag’, Amphia Ziekenhuis, Breda 9 september 2019

Voor bij het nieuwe Amphiaziekenhuis heb ik een gedenkbeeld ontworpen, dat onder grote belangstelling door de wethouder van Breda is onthuld.

Het beeld is ter nagedachtenis van een dramatische gebeurtenis aan het einde van de oorlog. Het zuiden van Nederland was al bevrijd. Vanuit het nog bezette deel werden er V.1's en V.2's afgevuurd op de haven van Antwerpen. Veel daarvan hebben hun doel niet bereikt en zijn onderweg neergestort. Zo zijn er rond Breda wel vijftien blindgangers ingeslagen. Bij de nieuwbouw van het Amfiaziekenhuis stond toentertijd een boerderij met een aantal bomen ervoor. Een van de blindgangers heeft in de nacht deze boerderij volledig verwoest, waarbij tien kinderen uit twee gezinnen en een volwassene waren omgekomen. Alleen de bomen waren nog blijven staan en vormden sindsdien een plaats om te gedenken.

Vooruitlopend op de nieuwbouw werd het hele terrein opgeschoond waarbij ook de bomen waren verwijderd. Het ziekenhuis heeft vervolgens besloten door een kunstenaar een gedenkbeeld te laten ontwerpen als herinnering aan dit drama. Het is een staand beeld geworden met het silhouet van een rijzige geknotte boomstam waarvan de top met een boog terug de aarde in groeit met daaromheen verschillende gevallen eikels. De boomstam is aan de achterkant ruimtelijk met een structuur van donkerbruin boombast; aan de voorkant is de stam plat en blauw. Zo maakt de stam een verbinding tussen aarde en lucht. In de eikels is er een combinatie van jong groen met herfstbruin. Op termijn kan het kunstwerk gebruikt als algemeen gedenkbeeld.


Een urn voor Tijn Kolsteren

Tijn is bekend geworden door zijn nagellak actie. Ik voel mij vereerd om voor hem een urn te hebben mogen maken. Op een gladgepolijste kiezel urn is een van zijn tekeningen gegraveerd. Het is een vogel die sterk doet denken aan een phoenix, de mythologische vogel die de herrijzenis uit de as symboliseert, als teken van nieuw leven. Erg toepasselijk voor op zijn urn.


sterrenwaker

'Sterrenwaker' geplaatst op begraafplaats Stratum, Eindhoven, 7-11-2016

Het schrijnende bericht van de familie Arslan dat een beertje met diens glazen huisje van het graf was verdwenen (gestolen?) was voor mij aanleiding contact te zoeken met deze familie van Turkse afkomst. Ik realiseerde mij dat, mocht het beertje terug gevonden worden of teruggebracht, dat de familie dit nooit meer op het graf zou durven plaatsen.

Bij de geboorte van hun eerste tweeling waren deze beide overleden. Vrij snel daarna was moeder weer zwanger geworden, alweer van een tweeling. Enkele dagen na de geboorte was één van de tweeling overleden. Het lievelingsbeertje van de overlevende baby was de wachter geworden op het graf. Het was dus extra pijnlijk dat juist dat beertje was verdwenen.

Naast de vele opdrachten voor persoonlijke grafkunst en bijzondere urnen, die ik als kunstenaar van Memento Gedenkbeelden heb mogen maken, had ik besloten het beertje in grotere maat en in duurzaam, dubbel hard gebakken keramiek exact na te maken. Ik stelde voor dit vast te maken aan de fundering van het huidige monument. Dit bleek echter geen monument te zijn van steen of ander materiaal en een fundering was er niet. Omdat het de familie ontbrak aan middelen hadden zij zelf een tijdelijke oplossing gevonden in een plaat van de bouwmarkt waar zij een tekst in plakletters op hebben gezet. Toen ik dit hoorde heb ik aangeboden niet alleen een beertje te maken maar voor hen een totaal monument te ontwerpen en uit te voeren en dit als extra project te adopteren.

Sinds juli heb ik gewerkt aan een ontwerp voor een gedenkbeeld met als titel ‘Sterrenwaker’. De vormgeving sluit aan op de cultuur van de islam. Een boog vormt een poort als overgang van deze wereld naar die van het hiernamaals. Op de poort staat in Arabisch schrift de eerste regel van het gebed dat wordt uitgesproken bij het graf:

“Onze Heer, schenk ons in deze wereld en in de volgende het goede …”

In de poort zit het beertje op een grote ster en strekt zijn armen beschermend uit over drie kleine liggende sterren. Op de sterren staan in gouden letters de namen en de data van de drie baby’tjes. Het blijkt dat de namen van de baby’tjes een symbolische betekenis hebben. In het Nederlands vertaald heten zij ‘Herrijzen van’, ‘Poort naar de hemel’ en ‘De schoonheid van geduld’. De grote ster is een verwijzing naar het broertje van moeder, dat ook bij de geboorte was overleden.

Op de arm van het beertje is een gouden vlinder neergestreken, of vliegt die weg?

Op 'Hart van Nederland' en in het Eindhovens Dagblad is er aandacht besteed aan de onthulling van het beeld.

http://www.hartvannederland.nl/nederland/noord-brabant/2016/gestolen-beertje-terug-op-graf-babys/

https://www.facebook.com/eindhovensdagblad/videos/1315099168501623/